Kattekoers Beloftenmenu

Dit is de Kattekoers

greg_vanavermaet

De allereerste wielerwedstrijd van de K.Y.W. werd georganiseerd in 1934 en verliep tussen de steden Gent en Ieper. Deze wedstrijd was toen een organisatie voor juniores. In 1938 doopte men deze wedstrijd voor juniores om tot de koers "De Drie Belforsteden". Inderdaad, deze koers startte in Gent, passeerde in Brugge om vandaar richting Ieper te komen waar de aankomststreep getrokken lag. Deze wedstrijd over "De Drie Belfortsteden" werd zeven keer georganiseerd voor juniores.

In 1947 was deze koers bestemd voor de categorie onafhankelijken en liep over 135 km. In 1948 stapte men definitief over naar een wedstrijd voor liefhebbers maar de naam "De Drie Belfortsteden" bleef behouden.

Pas in 1949 werd de eerste Kattekoers gereden en 112 renners ( categorie liefhebbers ) kwamen aan de start. In 1951 triomfeerde André Noyelle, die een jaar later Olympsich Kampioen op de weg zou worden in Helsinki. Noyelle reed 130 km aan een gemiddelde van 40,206 km/h. Later doopte de K.Y.W. de junioreswedstrijd om Grote Prijs André Noyelle.

In 1958 was er geen Kattekoers. Op zondag 9 maart had een dikke sneeuwlaag de streek rond Ieper en het Heuvelland volledig in haar macht maar... vanaf Geluveld tot Gent was er geen vlokje gevallen. De B.W.B. eiste dat de Ieperse delegatie toch naar Gent afzakte maar daar werd na een felle discussie beslist om de wedstrijd af voeren. Deze afgelasting is tot op heden eenmalig in de ganse rij Kattekoersen.

In 1979 en 1980 won de pijlsnelle Eddy Planckaert in Ieper. In de jaren 1984 en 1985 deed Patrick Verplancke dit huzarenstukje knap over. De renner die terecht de vinger mag opsteken als "Mister Kattekoers" is de West-Vlaming Stefaan Vermeersch. Stefaan won drie keer, zijnde  in 1993, in 2001 en in 2004. Daarnaast behaalde Stefaan nog tal van dichte ereplaatsen in Ieper.

Sedert een vijftal jaar is de Kattekoers opgenomen in de Lotto - Topcompetitie en is een organisatie voor renners "Elite zonder Contract - Beloften". De Kattekoers is uitgegroeid tot een stevige openingsklassieker bij de beloften. Een dubbele passage in het Heuvelland maakt de koers ieder jaar serieus lastig. Om nog maar te zwijgen over de vaak beukende wind die in het nadeel van de renners blaast wanneer die richting Ieper afstevenen. De uitstraling van onze wedstrijd vindt steeds meer en meer internationale weerklank. Buitenlandse ploegen staan te drummen om in Deinze aan de start te staan.

Enkele jaren terug veranderde de naam Gent -  Ieper in Deinze - Ieper. Deinze is de vaste stek als vertrekplaats. Eén van de bekendste winnaars uit de voorbije jaren ( 2006 ) is Greg Van Avermaet die ondertussen het mooie weer helpt maken bij de profs. Enkele jaren terug voerde Sander Armee een sterk stukje solo fietsen op. Hij werd dan ook de terechte winnaar van de 69ste Kattekoers. Benieuwd wie op 10 maart 2013 met de bloemen zal mogen zwaaien als winnaar van de 73ste editie.